';

Een Challenge

Hoe zwaar is een Challenge?

Het is geen doel op zich maar tegenvallers horen bij een Challenge. Iedere Challenge kent zijn eigen verhaal, iedere deelnemer heeft zijn eigen verhaal. Iets doen met je auto waarvoor deze in Nederland niet eens gebruikt wordt leidt wel eens tot een uitdaging.

Rustig nadenken, overleggen en elkaar helpen brengt je meestal tot een oplossing. Maar niet iedere Challenge is van de buitencategorie. 25 bergpassen in 4 dagen is zwaar, maar is van een ander kaliber dan het doorkruisen van de Amazone.

De organisatie staat Challengers altijd bij en heeft als doel iedereen de Challenge uit te laten rijden.

Image

Impressie van een Challenge — 3:56 min

Image module

Inspanning of ontspanning?

Een Challenge herbergt altijd een inspanning in zich. Ook al kan het zijn dat een Challenge geheel op het asfalt verreden wordt. Het behalen van een doel en de daarmee gepaarde inspanning maken onderdeel uit van de Challenge.

Subjectiviteit

Wat voor de een te zwaar is, is voor de ander pas het begin. Niet alleen de omstandigheden van de route zijn van invloed op de zwaarte van de Challenge, ook de fysieke en mentale gesteldheid zijn erg belangrijk. Een moeilijk begaanbare route of een kapotte band kunnen een etappe tot een heroïsche dag maken.

Image module
Image module

Special Stages

Sommige etappes worden bestempeld als special stage. Tijdens een special stage geldt een aangescherpt reglement. Dit kan noodzakelijk zijn bij lastige grenspassages, zwaardere etappes of als de weersomstandigheden dusdanig zijn dat het beter is om als groep bij elkaar te blijven.

Aanpassingen aan de auto

Welke auto ook wordt gekozen, een goede voorbereiding is essentieel. Ook kennis van de eigen auto is een pré. Voor bijna elke Challenge zijn (kleine) aanpassingen aan de auto nodig. De organisatie heeft hier ervaring mee en voorziet altijd in uitgebreid advies.

Image module