Africa Adventure

Hong Kong Land Rover Club

Avontuur is voor de Hong Kong Land Rover club sowieso al geen onbekend fenomeen. De afgelopen jaren gingen we al met ze naar noord Afrika en zuid Amerika. Dit jaar is het zuiden van Afrika aan de beurt. Een tocht die écht appelleert aan het gevoel voor avontuur.

De route volgt langs werkelijk alle soorten cultuur en omgeving die je je kunt bedenken. Van woestijnen in het oosten tot tropisch regenwoud in het noorden. Van Duitse settlers in Namibië tot de Masai stammen in Tanzania en Kenia.

De enige echte haven van Namibië is Walvisbaai, dus over de startplek weinig discussie. Je kunt het land niet verlaten voordat je de woestijnduinen hebt verkend. Ze rijken vanaf Solitaire helemaal tot zee. Vaak meer dan honderd meter hoog en diep donker oranje van kleur. Rijden in Namibië verloopt op tempo. Na drie dagen verschijnt de landsgrens van Botswana aan de horizon.

Botswana. Where elephants rule…

Hoewel we de reis in de droge periode afleggen kun je de Victoria Falls niet overslaan. Zelfs met de lage waterstand van de Zambezi is het de moeite dubbel en dwars waard. De Victoria Falls zijn groter dan je vooraf denkt en het geluid dat het spektakel maakt is oorverdovend. Verder richting het noorden van Zambia maken we kennis met het harde leven waar veel mensen in dit land mee te maken krijgen. De steeds erger wordende droogte zorgt voor minder oogstopbrengst en dat zie je. Soms waan je je in een Unicef promotiefilmpje, alleen is Unicef nergens te bekennen.

Deze lijn trekt zich door als we de grens met Tanzania overgaan. Als je denkt dat dit één van de vooruitstrevendere landen van het continent is, dan kom je bedrogen uit. Zeker het westen blijft erg achter als we over economie en mensenwelzijn praten. Echter is het een geweldig gebied om doorheen te rijden. De warmte van de mensen is aanstekelijk. Zeker de etappe van Kigoma naar Kigali is een knaller. Onverhard, lang en uitdagend.

In Rwanda verandert je blik op Afrika totaal. Rwanda is schoon, er wordt hard gewerkt, de infrastructuur is veel beter dan in vergelijkbare landen. Hier wordt echt aan de weg getimmerd. In het noordoosten waan je je in de tropen, het is vochtig en groen. Het is ook waar je de grensovergang met Uganda vindt. Richting Bwindi, het gebied waar een groot gedeelte van de gorilla populatie leeft. Met een lange trekking volg je de gorrilafamilies die hier leven. De totale populatie is niet meer dan duizend.

De laatste week in Kenia en Tanzania geeft de mensen een optimaal kijkje in het dierenrijk van Afrika. Een week lang met je eigen auto op safari met als klap op de vuurpijl de finish in Dar es Salaam. We kijken uit naar het volgende Hong Kong avontuur!

Recommend
Share
Tagged in